четвер, 8 серпня 2013 р.

21.09 | OutSourcing Forum 2013 | Интервью со спикером | Яковчук-Бесараб Константин

Костянтин Яковчук-Бесараб - Директор з розвитку бізнесу та нових ринків, "WinTRADE BPO"


- Костянтине, розкажіть, будь ласка, як давно Ви у сфері ВРО? Що привело Вас до аутсорсингу?
Я працюю у сфері BPO (і у компанії WinTRADE) більше року. До того — я кілька років працював у організації, котра надавала послуги аутсорсингу економічної аналітики для бізнесу та міжнародних організацій.
Аутсорсинг — технологія, котра дозволяє компанії концентруватися на основних і найважливіших процесах, котрі є ключовими у структурі доходів компанії. Така концентрація уможливлює спрямувати всі сили компанії на якість продукту або послуги, котру компанія надає.
BPO (business process outsourcing) — можливість отримувати кілька аутсорсингових послуг «із одних рук», від однієї компанії. Це заощаджує час на комунікацію із надавачами послуг, узгодження параметрів послуги, котра надається тощо.

- Для докладу ви обрали тему "ВРО як інструмент підвищення ефективності роботи компанії". У чому полягає її актуальність?
На відміну від країн ЄС, ми в Україні дуже мало говоримо між собою про іноваційні технології для ведення бізнесу, обмінюємося ідеями. Переважно, ми цього не робимо, оскільки боїмося загрози від конкурентів.
Насправді ж, співпраця — новий вид конкуренції. У результаті обміну ідеями і технологіями, сконцентрувавшись на своєму клієнтові, гравці на ринку можуть отримувати кращий фінансовий ефект, аніж якщо витрачатимуть сили на взаємне поборювання.
Актуальність теми очевидна, оскільки конкурентноздатність підприємства чутлива до фінансової ефективності підприємства. Окрім концентрації на основному продукті, принцип BPO дозволяє перетворити постійні витрати підприємства у змінні витрати — це заощаджує кошти, котрі можна порахувати. Те, що неможливо порахувати, неможливо контролювати.


- Поділіться, що являє собою першочергову важливість при використанні аутсорсингу?
Гнучкість для свого бізнесу. Компанія платить надавачеві аутсорсингових послуг лише за реально надані послуги. Їх об'єм коливається, залежно від сезонності, проведених рекламних кампаній тощо.
Концентрація на головному. Замовник концентрується на тому, що робить найкраще, віддаючи супровідні процеси надавачеві послуг аутсорсингу. 
Прозорість надання послуг. Надавач аутсорсингових послуг зацікавлений у тому, щоб усі процеси відбувалися відповідно до вимог замовника, та були доступні у вигляді статистичних даних. Такий підхід дозволяє замовникові приймати ефективніші управлінські рішення.

- Які помилки роблять компанії-новачки? Чого слід уникати?
Кілька типових хибних уявлень про послуги аутсорсингу від компаній, котрі поки не аутсорсять свої процеси:
  • аутсорсинг — це для великих компаній
     Насправді, щоб почати заощаджувати кошти, перевівши постійні витрати у змінні, ні розмір, ні вік компанії не має значення.
  • аутсорсинг — це дорого
     Так не є, оскільки замовник платить лише за результат. Тобто, заощаджуються витрати на утримання персоналу, навчання, офісні приміщення, витратні матеріали тощо.
  • передача послуг на аутсорсинг довго налаштовується
     Технологічний і досвіджчений надавач аутсорсингових послуг, якщо буде потрібно, зможе розпочати надавати послуги аутсорсингу менш, аніж за 8 годин. 
  • передача послуг на аутсорсинг означає менший контроль над процесами
     Навіть навпаки. Сама компанія — надавач аутсорсингових послуг зацікавлена у контролі із боку замовника, і тому збирає на своїй технологічні базі точні дані перебігу процесів, для надання можливості замовнику «тонкого налаштування» усіх параметрів. Загальна практика — підписання угоди про рівень яості послуг (service level agreement)


- Дякуємо за увагу!

Популярные сообщения